Wednesday 7 December 2011

Calatorie

N-ar fi trebuit sa dureze atat de mult, sa scoti un servetel din pachetel. Varsta isi spunea cuvantul, si era din ce in ce mai greu. Nu se mai grabea nicaieri. Timpul lui trecuse, si la 80 de ani nu isi mai dorea decat sa traiasca linistit si sanatos cat de mult va putea. Calatorea spre Husi, o localitate dincolo de Iasi, privind pe geam, gandindu-se la multe. Perioada lui de glorie apusese, si secundele glorioase de tinerete, avant si voiosie, trecura, lasand loc minutelor lungi de liniste si singuratate. 
De la moartea sotiei, traia intr-o sumbra singuratate, slabit de puteri si uitat de aprope toti ai lui. Fusese tamplar, de la 14 ani, pana a iesit la pensie in anii 90', si acum, se bucura de viata, apreciind tot, frumusetea tarii, linistea primaverii, si tot ce îl inconjura. Nu era usor, dar cu putin pozitivism , reusea sa isi alunge gandurile sumbre, si sa fie multumit cu ce avea la 80 de ani ai lui. Era bine, avea tot ce îi trebuie, si viata îi purtase de grija. Acum isi permitea macar un trai decent, mult mai diferit de multi batrani ai tarii, ce traiau in mizerie, facand sacrificii enorme si abia reusind sa isi plateasca abonamentele lunare la farmacie. 
Era imbracat frumos, cu o camasa alba, cu tesatura mare si interesanta, o cravata rosie, si o vesta verde, soldateasca. Pantaloni de un maro inchis cu dungi , si pantofi de aceeasi culoare. Se purta drept si serios, ca un om intelept, cu parul alb, pielea fetii usor atarnand, si mainile putin vinete. 
Fusese furat, de un cetatean dubios, la calatoria inspre Salonta, si, desi fusese atent, intr-un moment de slabiciune, atipise. Nu pentru mult timp, dar suficient ca, partenerul sau de calatorie sa ii sustraga subtil o suma frumusica de bani. Avusese in buzunarul de la haina, 3 bacnote de 100 de lei si vreo 6 de 10 lei. Unii muncesc aproape o luna pentru astfel de bani, dar un hot viclean a reusit sa le sterpeleasca, coborand apoi in graba. 
A realizat doar tarziu ce i se intamplase, si si-a binecuvantat norocul  ce l-a facut sa cumpere bilet intreg pana unde avea sa ajunga, altfel, ar fi trebuit sa isi continue calatoria pe jos, de la Oradea. 
Astfel, prin multe peripetii, o calatorie de la Husi la Salonta, cu escala la Oradea, a facut posibil un furt rusinos, si acum, pe drumul sau de intoarcere, medita la banii furati, la timpul ce mai avea sa treaca, si invatase din nou, sa nu aiba incredere in oameni, si sa fie mai atent cu bunurile sale. 
Suspinand, priveste prin geamul murdar al trenului accelerat, peste dealurile Transilvaniei, asteptand, sa ajunga , acolo…

No comments:

Post a Comment